Back

Asun magazine visited Nomen Nescio Freda -store

Asun magazine visited Nomen Nescio Freda -store Asun magazine visited Nomen Nescio Freda -store

text: Selina Vienola
photos: Unto Rautio
 
Monisävyinen musta
 
Kohtaaminen ja tasa-arvo. Nomen Nescion vaateliikkeessä Helsingin Fredrikinkadulla ollaan perusasioiden äärellä. Brändin perustajat Niina ja Timo Leskelä ovat minimalismin ja tasa-arvon puolestapuhujia. Nomen Nescion vaatteet ovat kaikki kokomustia unisex-vaatteita, joiden pelkistetty estetiikka kumpuaa Niinan ja Timon viehtymyksestä zen-filosofiaan. – Musta on meille rauhallinen, perusturvallisuutta huokuva väri. Se on vaatteissa myös demokraattinen väri, joka sopii erilaisiin tilaisuuksiin, Niina kuvailee.

Nomen Nescion vaatteet toimivat malliesimerkkinä siitä, ettei musta suinkaan ole sävytön väri. Vaatteiden leikkaukset, kankaiden materiaalit ja struktuurit tekevät siitä moni-ilmeisen.
Liikkeen vähäeleisen linjakas sisustus ja harkittu valaistus nostavat vaatteet pääosaan ja häivyttävät tilan kauppamaisuutta.

Liikkeen ilme on Timon käsialaa. Kokonaisuutta suunnitellessaan hän pohti paljon myös sitä, miten saada asiakkaat tuntemaan olonsa tilassa kotoisaksi. Siksi liikkeessä ei esimerkiksi ole erillistä myyntitiskiä, vaan tila johdattaa myyjän ja asiakaan kohtaamaan toisensa luontevasti.

Tyylillisesti tila jatkaa Nomen Nescion vaatteiden minimalismia, jossa ilmeikkyys syntyy nyansseista – vertikaalien ja pystysuorien linjojen rytmistä, valoseinän tasaisesta valosta, seinien pehmeän valkoisesta sävystä ja leveiden lattialautojen puunsyistä.

Lipeäkäsiteltyjen ja valkoöljyttyjen douglaskuusilautojen pinta on virheettömän kaunis, mutta patinan myötä se vain paranee. Samaan lopputulokseen Niina ja Timo tähtäävät vaatesuunnittelijoina. – Käytämme laadukkaita materiaaleja, jotka kuluvat kauniisti. Oikeastaan vaatteemme on parhaimmillaan silloin, kun sitä on käytetty paljon ja ihminen on ottanut sen omakseen.